Anne Hämäläinen: Ylläpidä hyvinvointiasi ja turvallisuuden tunnetta työpäivän aikana

Maailmantilanne ja sen nostamat tunteet seuraavat monia meistä myös työpäivään. Haastava tilanne kuormittaa ja on vaikea keskittyä. Priorisointi on yksi keino, jolla voit lisätä työn hallintaa.

Alta löydät keinoja, joilla omaa hyvinvointia voi ylläpitää ja turvallisuuden tunnetta vahvistaa työpäivän aikana.

  • Ota vastaan ja hyväksy kaikki tunteet, joita asia sinussa herättää myös työpäivän aikana.
  • Kuuntele kehoasi. Mikäli esimerkiksi huomaat tilanteen vievän sinua ylivirittyneeseen tilaan, jossa on vaikeaa keskittyä, käytä kehollisia keinoja itsesi rauhoittamiseen: hengitä tietoisesti syvään, käy kävelyllä. Voit myös käyttää tällaista tekniikkaa: laita kädet ristiin rinnan yli ja silitä olkavarsiasi ylhäältä alaspäin. Pitkä, tietoinen uloshengitys on nopein ja helpoin tapa rauhoittaa hermostoamme ja sitä kautta rentouttaa kehoa ja mieltä.
  • Pidä huoli tauottamisesta. Syö lounas rauhassa ja pidä taukoja pitkin päivää. Kierrä vaikka talon ympäri kerran tunnissa. Vireämpi mieli ja keho pysyvät toimintakykyisenä paremmin.
  • Rajaa uutisten ja somen seuraamista. Työhön ja nykyhetkeen tietoisesti keskittyminen myös mahdollistaa hengähdystauon mieltä kuormittavasta uutisoinnista.
  • Kiinnitä huomiota palautumiseen ja esimerkiksi uutisten ja somen rajaamiseen myös työn ulkopuolella. Vaali unta ja tee asioita, jotka lisäävät voimavarojasi.
  • Juttele toisten kanssa Ukrainan tilanteen herättämistä ajatuksista ja tunteista. Yhteinen jakaminen helpottaa ja on kollektiivinen keino lisätä turvallisuuden tunnetta. Puhukaa myös muusta, ihan arkisista jutuista ja viikonloppusuunnitelmista. Tarvittaessa hae ulkopuolista keskusteluapua esimerkiksi työterveyden kautta. Älä jää yksin.

Priorisointi auttaa työn hallintaan – kokeile 1–3–5 -tekniikkaa

Priorisointi on yksi keino, jolla voit lisätä työn hallintaa. Voit kiinnittää erityistä huomiota työn priorisointiin ja aikatauluttamiseen päivä kerrallaan.

Kokeile esimerkiksi 1-3-5 -tekniikkaa. Tästä on monia erilaisia variaatioita, tämä on omani:

Aloita työpäivä suunnittelemalla, mihin haluat käyttää aikasi:

1 – Valitse yksi isompi tehtävä, jonka haluat tehdä valmiiksi tai jota haluat saada edistettyä. Valitse sellainen työtehtävä, joka on realistinen toteuttaa päivän aikana, ja jonka saatuasi valmiiksi voit ajatella olevasi tyytyväinen päivään.

3 – Listaa kolme pienempää tehtävää, jotka myös teet. Nämä voivat olla esimerkiksi yksittäisiä nopeita sähköposteihin vastaamisia tai muita tärkeitä ja kiireellisiä tehtäviä, jotka on hyvä tehdä alta pois.

5 – Kirjoita sen jälkeen ylös viisi työtehtävää, joista voit valita mieluisimman, mikäli aikaa jää muilta tehtäviltä.

1-3-5 -tekniikka mahdollistaa sen, että tärkeimmät asiat tulevat varmemmin tehtyä. Mikäli päivään jää tyhjää aikaa, voi valita työtehtävän, joka sillä hetkellä motivoi eniten. 

 

Hyvää vointia toivottaen,

Anne Hämäläinen, ammattikohtaaja, voimavara- ja ajankäytön valmentaja, yrittäjä

 

P.S. Mikäli olet yrittäjä ja haluat saada lisää työkaluja ajanhallintaasi, tule mukaan maksuttomaan Suunnittele, priorisoi, aikatauluta -workshopiin tiistaina 29.3. klo 10-11. Ilmoittautumiset Holvin kautta, klikkaa itsesi mukaan!

Ilmoittaudu maksuttomaan työpajaan!

 

Jaa artikkeli

Haluatko oman kurssisi myyntiin?

Viestinnän tai markkinoinnin asiantuntija! Kun sinulla on idea ja kurssisisällöt, tarjoamme kodin kurssillesi. Viestintäkurssit.fi tavoittaa oppimisesta kiinnostuneet asiantuntijat.

Lue lisää ja tule mukaan!