Asiatekstistä tulee monelle ensimmäisenä mieleen kuivakka ja puiseva teksti, jota ei ole yhtään mukava lukea. Kun itse joutuu tai pääsee laatimaan asiatyylistä tekstiä, kirjoittaminen ei välttämättä houkuttele. Elämänpuu-blogin ylläpitäjän Tuija Metsäahon konkreettisilla vinkeillä saat tekstistäsi elävää.
Kielitoimiston sanakirja määrittelee asiatyylin näin: asiasisällön selkeästi välittävä, asiapainotteinen tyyli (kaunokirjallisen tyylin vastakohtana).
Pitääkö asiatekstin olla puiseva ja kuivakka? Voisiko se olla innostava ja kepeästi luettava? Kyllä!
Asiateksteissä voi vallan hyvin olla innostavia ilmaisuja ja värikästä kieltä, jotka nostavat sisällön esille aivan uudella tavalla.
Selkeä mieli tuottaa selkeää kieltä. Ennen kuin ryhdyt kirjoittamaan yhtään mitään, ajattele ja mieti, mikä on pointtisi. Mitä haluat sanoa? Varaa aikaa kirjoittamiselle ja merkitse kalenteriin, milloin työstät tekstiä. Kirjoittaminen on prosessi. Aloitusvaiheessa saat käyttää mielikuvitustasi ja ideoida, luoda ja suunnitella vapaasti. Vähitellen etenet kohti kirjoittamista.
Esittelen viisi vinkkiä, joiden avulla saat eloa asiateksteihin.
1. Käytä kansantajuista kieltä
Suosi kirjoittamisessa kansantajuista kieltä. Käytä vaihtelevan pituisia virkkeitä, sopivasti sivulauseita ja helppoja lauserakenteita. Voit virittäytyä oikealle taajuudelle lukemalla kaunokirjallisuutta.
2. Rajaa aihe
Kun olet suunnitellut riittävästi, tarkenna näkökulma ja rajaa aihe. Yhteen blogitekstiin ei esimerkiksi tarvitse tunkea kaikkia päässä risteileviä ajatuksia.
Kiteytä oleellinen asia otsikkoon. Otsikkoa ei tarvitse kirjoittaa heti, vaan sen voi lisätä myöhemminkin.
Jäsennä teksti siten, että sitä on helppo lukea. Kirjoita kiinnostava alku ja loppu. Aloitukseen kannattaa panostaa, koska se on koukku, johon lukija tarttuu tai jättää tarttumatta. Lopussa on hyvä olla myös jotain kohottavaa, joka jää mieleen. Lyhyet ja selkeät kappaleet helpottavat lukemista.
3. Pidä lukija mielessä
Kenelle kirjoitat? Pidä lukija koko ajan mielessä. Vaikka kirjoitat asiantuntijan roolissa, tekstiä ei välttämättä ole suunnattu pelkästään kollegoille. Vältä siis ammattitermejä ja -sanastoa. Asetu lukijan asemaan ja käytä ymmärrettävää kieltä.
4. Ole havainnollinen
Esitä asiasi mahdollisimman havainnollisesti. Pysy ruohonjuuritasolla. Käytä esimerkkejä ja kerro tarinoita. Ne antavat tekstille uutta sävyä ja herättävät mielenkiintoa. Teksti jää paremmin mieleen, jos aloitat tarinalla tai lisäät mukaan esimerkkejä.
5. Tarkista yksittäiset sanavalinnat
Aivan tekstin viimeistelyvaiheessa voit käydä läpi verbit eli teonsanat. Onko verbeissä riittävästi voimaa? Latteita verbejä ovat muun muassa suorittaa, mahdollistaa, tehdä. Näiden tilalle voit valita värikkäämpiä vaihtoehtoja, jotka terävöittävät ilmaisua.
Kun verbeissä on voimaa, voit tarkastella muitakin sanavalintoja. Voisiko joitain kohtia elävöittää käyttämällä erikoisempia sanoja? Esimerkiksi auto-sanalle on vaihtoehtoja, kuten kärry, kiesi, menopeli, kaara.
Ole rohkea ja uskalla kokeilla!
Tuija Metsäaho, viestinnän asiantuntija. Tutustu >>
Tervetuloa maksuttomalle Viestinnän voimatunnille 31.8.2023: Eloa asiateksteihin
Mitä? Maksuton webinaari torstaina 31.8.2023 klo 9–10
Missä? Verkossa – ilmoittaudu mukaan, saat linkin Zoom-webinaariin lähempänä tapahtumaa
Tule kuulolle, kun
- haluat työssäsi kirjoittaa selkeitä ja ymmärrettäviä tekstejä
- etsit työkaluja, joilla saat tekstistä elävää ja helppolukuista – ilman puuduttavaa jargonia ja kielen kapuloita
- etsit kirjoittamiseen keveyttä