Kesän jälkeen on taas tilaa uudelle. Katse hakee verkosta kiinnostavia koulutuksia, nyt on aika valjastaa somekanavat myynnin moottoriksi, löytää itsestään uinuva esiintyjä ja koukuttavien tekstien tuottaja.
Verkossa oppimisesta onkin tullut yhä useammalle sujuva keino oppia uutta ja syventää omaa osaamistaan. Parhaimmillaan opit pääsee soveltamaan suoraan omaan työhön kurssin edetessä ja jakamaan koulutuksen antia kollegoilleen.
Verkkokurssi voi olla ketterää mikro-oppimista nopeaan tarpeeseen tai järeämpää täydennyskoulutusta.
Verkko-opinnot on helppo sovittaa kiireiseen elämänrytmiin
Verkko-oppimisen ja digitaalisten oppimisympäristöjen tutkimuksissa nousee esille, että ihmiset eivät läheskään aina valitse verkko-opintoja sen vuoksi, mitä he voivat kursseilla oppia, vaan siksi, että verkko-opinnot on helppo sovittaa kiireiseen elämänrytmiin. Uuden oppimisen täytyy mahtua henkilökohtaisen elämän ja työn väliin. Tässä verkkokurssien hyödyt ovat kiistattomia, ne tarjoavat oppijalle:
- mahdollisuuden joustavaan ja omaan aikatauluun sopivaan opiskeluun
- perinteistä koulutusta edullisempia vaihtoehtoja
- helposti saavutettavan tavan opiskella
- mahdollisuuden viedä opittua käytäntöön välittömästi.
Verkkokurssin verrattomuus perustuu siihen, että oppijan ei tarvitse sukkuloida verkossa ja yhdistellä näkemäänsä ja kokemaansa ja arvioida jatkuvasti lähteen laatua ja tietojen paikkansapitävyyttä. Parhaimmillaan verkkokurssi on johdonmukainen kokonaisuus, jonka opiskeltuasi sinulla on rutkasti uutta osaamista, tietoa sekä taitoa hyödyntää koulutusta tukevia käytännönläheisiä työkaluja myös kurssin jälkeen.
Verkkokurssin joustavuus vaatii itsekuria
Helppouden rinnalla verkko-opinnot vaativat oppijalta itseohjautuvan oppimisen taitoja. Joustavuus tuo mukanaan vastuuta, on itse suunniteltava ajankäyttöä ja raivattava aikaa kalenterista. Toisille vuorovaikutuksen puute itsenäisesti suoritettavilla verkkokursseilla voi olla oppimisen tai motivaation ylläpidon este. Se mikä alussa tuntui innostavalta ja keveältä, voikin muodostua tylsäksi yksin suorittamiseksi. Uuden oppiminenhan tapahtuu usein vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa.
Viisi vinkkiä keveään verkko-opiskeluun
Jotta verkkokurssin aloitushetken innostus ja keveys säilyvät, kokosimme muutaman käytännön opettaman vinkin siihen, miten saat verkkokursseista hyödyn irti ja pidät yllä omaa motivaatiota:
- Hyödynnä mikrohetkiä – poimi kurssisisällöstä pieni osa-alue tai tehtävä, käytä aikaa 15 minuuttia ja vie heti käytäntöön.
- Varaa rauhallinen aika kalenterista kerran viikossa ja pidä siitä kiinni. Tunnissa saat paljon aikaiseksi.
- Keskustele ja jaa ideoita kollegoiden kanssa. Jos työpaikalla useampi opiskelee verkossa, järjestäkää yhteisiä oman osaamisen jakamisen hetkiä työpaikalla tai verkossa. Jakakaa paitsi oppeja, myös omia kokemuksia ja tuntemuksia verkko-opinnoista.
- Vie oppimaasi käytäntöön, uskalla kokeilla ja testata. Oppimasi syvenee jokaisen kokeilun myötä.
- Seuraa opiskeluusi liittyvää ajankohtaista keskustelua verkossa ja osallistu keskusteluihin.
Verkkokurssi on mainio tapa oppia uutta ja vahvistaa omaa osaamista. Viestintäkurssit.fi on palvelu, josta uteliaat oppijat löytävät kasvavan kokoelman viestintään ja markkinointiin liittyviä verkkokursseja. Satsaamme siihen, että oppimisen keveys säilyy läpi kurssin ja käytännönläheiset oppimismateriaalit innostavat hyödyntämään kurssin oppeja yhä uudestaan.
Lue lisää verkkokursseista oppimisen muotona aiemmasta blogikirjoituksesta.